Rano je za istinu o Jovanki Broz

Srela se sa mnogim poznatim ličnostima iz epohe, sećamo je se još iz zlatnog doba Televizije Beograd, britkog vođenja „Beogradske hronike“… Već godinama ova poznata i priznata novinarka predstavlja aktuelne goste i priče u svojoj emisiji „Mira Adanja Polak i Vi“, subotom u 14.00 časova na RTS 1.

Kažu da je često veoma drska sa gostima, ali ona smatra da je to samo nastojanje da se dođe do odgovora na postavljeno pitanje. Iako malo priča o svom privatnom životu, „drsko“ smo joj izvukli odgovor na pitanje o unucima…

O karijeri

– Za mene je profesionalni uspeh da mogu da stanem iza svake svoje reportaže i emisije, da imam gledaoce koji prate program koji radim i da mi oni veruju. Profesionalni uspeh je kada se ne stidite i možete da odbranite svoj stav. Privatni uspeh je da imam oko sebe one koji me vole i da u njima imam oslonac. Nisam nezadovoljna žena i toga se užasavam. Uspevam da balansiram između posla i privatnog života. Za ženu je važno da zna šta su  prioriteti. Često se to pobrka, ali ja znam šta je važno i tu nemam dileme. Karijera je sumnjiva kategorija. Lako zanese, a kada pomislite da ste važni i nezamenljivi, tu počinje silazni profesionalni put. Čuvam se svega što laska i što daje ružičaste slike. Znam šta znam, šta umem, a znam i šta ne znam i ne umem.

O Jovanki Broz

Često me pitaju šta je prava istina o Jovanki Broz. Ja im odgovorim da je još rano pričati o tome. Vreme samo dodaje ekskluzivnosti. Nikada me nećete videti da se borim oko neke dnevne informacije. Za mene je Jovanka Broz svedok istorije u zemlji koja još nije spremna da se sa sopstvenom istorijom suoči.

Kruna karijere

– Kruna moje novinarske karijere je intervju sa Vinčencom Kontičelijem, čovekom koji se suprotstavio mafiji na Siciliji. To je emisija koje sam postala svesna tek nakon emitovanja. Mene kada nešto interesuje ja od toga ne odustajem. Sećam se izjave jednog od poznavalaca Rusije Džonatana Ajla, koga sam više puta intervjuisala. On je rekao: „Obožavam svedoke istorije koji mi pričaju istine o vremenu kada su nas lagali“. Imate istorijsku čitanku, a onda čujete istinu. Izdvojila bih svakako susret sa Jelisavetom Karađorđević i opus o porodicama Romanov i Karađorđević koje srećem van granica naše zemlje. Izdvajam i intervju sa ženom kneza Pavla kneginjom Olgom, jer je to jedini intervju koji je dat ikada posle 1941. Serijom emisija o Karađorđevićima, iz moje emisije „Ekskluzivno“, postala sam prvi novinar koji je svojim delom ušao u Jugoslovensku Kinoteku.

Nema radno vreme

– Meni porodica ne zamera kada posao donesem kući, jer ni ja njima ništa ne zameram. Ne verujem u reči "žrtvovali su se za…" Postoje poslovi koji nemaju radno vreme. Moj posao je da vidim što drugi ne vide i da to menjam ako ne valja. Za to ne postoji radno vreme. Ja često radim i kada kuvam ili obavljam bilo koji posao u kući ili van nje. Stalno imam neke ideje za koje mi kažu da nisu loše.

O kuvanju

– Uvek sam pitala novinara kada dođe u redakciju da li ume da kuva. Ako ne ume da kuva, ne ume ni reportažu da napravi. Imate različite ukuse u kuhinji kao i u novinarskom poslu. Uvek se zna šta je dobra hrana ili dobra reportaža. Ja odlično kuvam i volim da posećujem Bajlonovu pijacu. Inače nikada neću da zaboravim ručak u Lisabonu kada sam radila intervju s Amalijom Rodrigez. Dok smo razgovarale, njena domaćica je spremala ručak – pečena piletina sa mladim krompirima koji su bili zaliveni crnim vinom. Bila sam oduševljena tom pažnjom i toplinom. Bio je to i poslednji intervju koji je dala. Moram ponovo da ga repriziram, jer ljubitelji njene muzike vole tu emisiju.

Kad gost laže

– Za program uživo moram da budem pripremljena sa podacima, da osećam osobu koju intervjuišem i da joj budem posvećena do maksimuma. Za mene je to priprema. Moram da joj se posvetim, jer ako to nije pravo, onda gledaoci to osete i tada od sagovornika ne dobijete maksimum. Moja priprema ne važi ako me gost laže, jer to osetim. Tada moram da ostanem hladna, što mi je još uvek dosta teško. Pojedinci mi zameraju da sam ponekad drska sa sagovornicima, a ja samo pokušavam da dobijem odgovor na postavljeno pitanje. Mada imaju pravo… Ne smem to da radim tako da ljudi pomisle da sam drska. Nazovite to ishitrenim nestrpljenjem. Inače, o penziji ću razmišljati onda kada me bude mrzelo da idem na snimanje ili kada ne budem imala ideja.

Unuci

– Lara Polak (9) je neprikosnovena prva unuka koja ima status „prvenčeta“. Viđamo se kada obe možemo i pričamo o dečacima, njenoj braći, mojim unucima Andreju (4) i Davidu (mesec dana). Često me pitaju da li mi je neko u životu rekao „ne“. Ja im odgovorim da mi još uvek govore „ne“. To „ne“ je najjasnije kod moje unuke Lare. Podseća me na nekoga (smeh).

 

(Dafina Dostanić, „Blic“, 7. mart 2014)

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

5 komentara na “Rano je za istinu o Jovanki Broz”

  1. Vaš rad pratim od kako sam počela da čitam novine, a to je mnogo godina. Uvek sam bila zadivljena lakoćom Vašeg pisanja, razumno za svakog čoveka, i onog školovanog i onog neškolovanog. Svaki članak vam je pun podataka, što ukazuje na to koliko ste se potrudili da ga uradite pošteno i dobro. Drago mi je što ste dočekali unučad, znam kolika je to ljubav. A sećam se i Vaše velike želje da imate dete. Od sveg srca Vas pozdravljam.

    Odgovori
  2. Redovan sam gledalac Vaših emisija i rado ih gledam. Veoma me obradovala Vaša najava reprize emisije sa Amalijom Rodrigez, jer izuzetno volim fado. Predlažem Vam da snimite intervju i sa Marizom, a nisam siguran da li ste napravili intervju sa pokojnom Sezarijom Evorom, jer mislim da je i ona imala puno toga da Vam kaže o svom životnom putu. Nastavite i dalje da pravite te veoma interesantne, zanimljive i edukativne emisije. Posebno Vam se zahvaljujem što ste kao prvu osobu iz porodice Karađorđević intervjuisali princezu Jelisavetu i mislim da bi trebalo da napravite još jednu emisiju sa njom i o njenom boravku sada u Beogradu. Želim Vam puno uspeha u daljem radu.

    Odgovori
  3. Draga Miro, volim da gledam tvoje emisije. Sviđa mi se ta tvoja „drskost“ u vođenju emisije. Kada ih tako propitaš, nema vrdanja, moraju ti dati odgovor. Puno uspeha u daljem radu i samo nastavi tako!

    Odgovori

Ostavite komentar