O novinarstvu, stavovima i istrajnosti

Mira Adanja Polak je međunarodno priznati novinar i producent, istraživač, saradnik i autor. U svojoj emisiji "Mira Adanja Polak i Vi" koja se emituje subotom na RTS-u, daje svoje viđenje problema i aktuelnih događaja. Njeni gosti su mnoge važne ličnosti iz brojnih oblasti (nauke, politike, umetnosti itd). Poznata je i po intervjuima sa izuzetno poznatim ličnostima, kao što su Jovanka Broz, Sofija Loren, Gabrijel Garsija Markes, Henri Kisindžer, Karlo Ponti i drugi.

Kako ste uspevali da dobijete toliko eskluzivnih intervjua, svojom upornošću, istrajnošću ili nečim drugim?

Nekada slučajno, a nekada samom činjenicom što sam u nekim mladim ljudima prepoznavala kapacitete i predviđala im veliku karijeru koja im se dogodila. Oni su me zapamtili, jer sam na njih obratila pažnju kada niko drugi nije, i onda sam imala njihovu nesebičnu pomoć. A često znam da čekam i da dođem na red – taj red niko i ne čeka više. Mnogi su odustali jer misle da ta osoba nije više važna. Ali meni jeste.

Kako ste odabrali oblast kojom ćete se baviti?

Beležim sve što privuče moju pažnju. Nisam specijalista, ali ima oblasti u kojima sam bolja. Ono što mi ide od ruke i gde sam dosta radila jeste zdravstvo i spoljna politika. Oba sektora su strateški veoma važna i zato su mi oduvek privlačila pažnju.

Da li smatrate da se novinar rađa ili se postaje?

 Novinar je zanimanje koje zahteva razvijenu percepciju i mogućnost posebnih opažanja. Mogu se stvari i same učiti, ali da li ćete u masi stvari oko sebe baš vi videti to različito, ipak zavisi od urođene sposobnosti selektivnog opažanja.
 
Koja je ključna kombinacija osobina neophodna za dobrog novinara?

Obrazovanje, istrajnost, izražena etika, tačnost, poštovanje rokova i cilj koji se ne napušta.

Da li se u Srbiji dovoljno izveštava o kulturi i dostignućima u nauci?

Ne, ali se često nekada i pretera, što samo šteti. Često samo događaj može da dovede do medijskog pokrivanja. Retka su istraživanja kada se nešto pojavi bez povoda, a vredi da se zabeleži.

Šta mladi mogu da učine da bi uzdigli novinarstvo, jer smo svedoci toga da se u očima javnosti uglavnom ne vrednuje kao kvalitetno?

Treba da slušaju sebe, svoj cilj, da se ne povinuju šablonima, da imaju svoju misiju kojoj teže i da računaju da je to veoma težak posao koji traži velika odricanja na koja retko ko pristaje, pod uslovom da žele da se bave ovom profesijom iskreno, bez pritisaka i povlađivanja.

Koga biste želeli da ugostite u svojoj emisiji, a da za to još niste imali priliku?

To je jedino što nikada ne govorim. Ja teško i najavu za emisiju uradim. Nemam ja velikih planova, meni se neke stvari dese ili ne dese, a dok god je neko živ, on je uhvatljiv, ali treba pogoditi trenutak.

Šta je novinarstvo pružilo Vama, a šta vi "njemu"?

Meni je pružilo i pruža zadovoljstvo da radim posao koji umem i volim, a ja njemu… to neka sude čitaoci i gledaoci koji svake subote na RTS-u gledaju program koji nosi moje ime.

(Dragana Todorović, 26. decembar 2012)

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

1 komentar na “O novinarstvu, stavovima i istrajnosti”

Ostavite komentar