Umesto seksa-psihoterapija

Na svojim stranicama velikim kao čaršavi, Vašington post objavio je u dva nastavka melodramsku priču o mladoj sekretarici koja se zaljubila u oženjenog šefa. S njim doživljava romansu, rađa i dete, ali šef i dalje ostaje oženjen. Ova priča uznemirila je duhove u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država.

Nema dana a da se u štampi Amerike ili na televiziji ne raspravlja o emotivnom i seksualnom životu u braku i van njega. I sve se češće pomiinje "seksualna anoreksija".

"Seksualna anoreksija" u slobodnom prevodu znači da osoba ne može ili, bolje reći, ne želi da se upušta u seksualne odnose. Uzroci mogu da budu različiti. Mnogi za nedostatak želje za seksom optužuju noćne fudbalske utakmice koje televizija prikazuje ponedeljkom, a odnedavno i četvrtkom i subotom uveče. Jedan terapeut tvrdi da posle prenosa dobre utakmice nijedan muškarac nema seksualnih želja. Ima i mišljenja da su današnji Amerikanci više zainteresovani za elektronske igre koje se ugrađuju u televizor, nego za svoje partnerke. Jedan lekar je čak sproveo eksperiment: u čekaonicu je postavio jednu od kompjuterizovanih igara u kojoj se pale svetla kod svakog postignutog pogotka, a pored igračke na kauču sedela je privlačna devojka u donjem rublju. Od pet pacijenata koji su čekali da ih lekar primi, samo je jedan "obratio pažnju" na devojku i pokušavao da uspostavi vezu. Pažnju ostalih više je privlačila igra. Istraživač je zaključio: bar svaki peti Amerikanac je normalan!

Mnogi muškarci počeli su da misle kako su, ako čitaju o seksu, to već i obavili. Zato se sve češće čuju vapaji usamljenih žena koje ne mogu da nađu partnera za ljubav, a kad ga i nađu, pitaju se kako da ga navedu da učini ono zbog čega su ga i tražile.

U ovoj zemlji, za dvadeset i pet centi (toliko staje i prevoz u gradskom saobraćaju) posetilac može da uđe u boks u kojem se, na desetak santimetara ispred njegovog nosa šetaju nage lepotice. Za tu sumu može ženu da posmatra pet minuta, a ubacivanjem novog novčića to vreme se produžuje. Ima i nešto skupljih boksova, u kojima golišavu ženu posetiilac može i da pipa.

Dr Albert Elias, direktor Instituta za emotivnu terapiju u Njujorku i ekspert za seks američke nacije, napisao je nekoliko knjiga koje Amerikanci koriste kao udžbenike. Evo naslova tih knjiga: "Kako da inteligentna žena sretne i zadrži muškarca", "Seks i oslobođeni muškarac", "Seks bez osećanja krivice", "Kako živeti s neurotičarem", "Nimfomanija". U većini tih knjiga pisac ženama objašnjava muškarčevu psihu. On tvrdi da je u Americi nastao jaz među polovima. Ženama savetuje da seksualnom činu pristupe što pre posle novog poznanstva, kako bi što lakše izvršile selekciju i što brže došle do "pravog".

Do pre izvesnog vremena, američko društvo bilo je zabrinuto za žene. Tada je nuđena prava poplava knjiga o tome kako da se žena osamostali i da prestane da služi muškarcu, kako da gradi svoj život i svoju karijeru. Sada, kad se žena "oslobodila", ostala je bez te zavisnosti, ali i bez partnera. Žene danas posećuju jedna drugu, samostalno troše zarađeni novac, ali kad požele ljubav i seks, odjednom shvate da je i taj "despot" – muškarac i te kako važan, da je zavisnost ostala. Razvodi su u SAD znatno učestali, neke žene počele su da žive u kolonijama u kojima se zajednički staraju o deci.

Iz takve situacije nastao je osetljivi, frustrirani Amerikanac koji želi zabavu, ali ne obavezu, želi seksualni "odnos", ali neće da se "da", želi da nešto i doživi, ali ne ume.

Vremenom, feministkinje su počele da se vraćaju kućama, ali su tu sada zaticale muževe koji su se snašli, prilagodili se. Mnogi stručnjaci danas tvrde da muškarci mogu bez seksa, dok žene seksualnu aktivnost veoma teško zamenjuju drugim "aktivnostima". Američkom muškarcu je mnogo važnije da bude uspešan na poslu, nego u krevetu.

Običnoj ženi nije lako ako je upoređuju sa "zečicom" iz kluba za muškarce. Industrija rublja ovu priliku nije propustila: počela je da proizvodi "rublje" koje liči rublju kurtizana iz vremena Tuluz Lotreka. Pod parolom: "Spašavamo brak", i najobičnije prodavnice rublja počele su sve više da liče na porno butike. Dobro prostudiran detalj može i od prosečnog muškarca načiniti zavodnika — tvrde predstavnici jedne firme za proizvodnju donjeg rublja, koja svoju modu lansira kao "modu velikih strasti za domaćice". Ova firma otvorila je u SAD-u 120 butika u kojima se prodaje takvo rublje.

(Mira Adanja-Polak, „Amerikanci“, 31. jul 1980)

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar