Moji susreti – Ivo Pogorelić – 3. decembar 2017.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 17:15

„Majka je Iva Pogorelića dovela u Televiziju Beograd dok sam još radila Beogradski program. Bio je dete. Na petom spratu zgrade televizije pio je sok dok sam se sa njegovom majkom i njim dogovarala kako da nastupi uživo u studiju. Bilo je to odavno, mislim pre 35 godina”, priseća se Mira Adanja-Polak svog prvog susreta sa ovim vrsnim pijanistom.

„Imali smo od tada više susreta po svetu i uživala sam u njegovom umetničkom daru gde god bih ga čula. Bila sam ponosna kada sam ga zamolila da dođe u Beograd i održi koncert, a on to prihvatio. Dobio je tada od Televizije Beograd Zlatnu ploču za ozbiljnu muziku”, dodaje.

Ova emisija je zbir sećanja dopunjenih arhivskim snimcima kolega i prijatelja koji su neke trenutke sačuvali na VHS kasetama.

„Neobično sam srećna što je Ivo Pogorelić ponovo u Beogradu i što mu se ispunila želja da Kolarčev univerzitet dobije klavir kakav zaslužuje”, ističe Mira Adanja-Polak.

Stejnvej klavir napokon, stiže na Kolarac, na ličnu inicijativu Mirjane Mime Lazarević, direktorke Centra za muziku Kolarčevog narodnog univerziteta, koja je sakupljala sredstva širom sveta za kupovinu ovog dragocenog instrumenta. Zajedno sa Ivom Pogorelićem bila je u Hamburgu gde je on izabrao klavir kakav je oduvek priželjkivao da se nađe u Kolarcu.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar