Terapija – prof. dr Vladimir Diligenski – 12. novembar 2023.

„Mira Adanja-Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 16:57

U vreme napetosti i uznemirujućih događaja – važno je znati da ne treba trpeti i potiskivati.

Bolnica za psihijatriju „Dr Dragiša Mišović – Dedinje“ je otvorenog tipa. Tu vidimo profesora dr Vladimira Diligenskog u svakodnevnom razgovoru sa pacijentima. On sa njima razgovara i tako ih leči. Terapija je često u razumevanju problema i ublažavanju simptoma. Ima pacijenata koji se vraćaju, koji se leče i izleče.

U bolnicu svako može da dođe i zatraži pomoć, kao i članovi porodice koji primete neobično ponašanje. Ograničen je broj kreveta u jednostavnim i čistim sobama. U njima pacijenti borave po potrebi, a najviše tri nedelje… dok kriza ne prođe, odn. dok njihovo stanje ne dođe u takav oblik ponašanja da mogu da budu lečeni i van ustanove.

prof. dr Vladimir Diligenski

Bolnica za psihijatriju „Dr Dragiša Mišović – Dedinje“ ima dugu tradiciju i specifičan način odnosa sa pacijentima, koji se i nakon izlečenja sećaju po dobru svog lekara i sestara. Ovde se psihičko oboljenje tretira kao i svaka druga bolest – nema posebnih zabrana, niti drastičnih metoda.

prof. dr Vladimir Diligenski i Mira Adanja-Polak

U ovoj bolnici pacijenti nisu zatvoreni. Oni mogu da primaju posete, dobijaju lekove i svog lekara terapeuta viđaju svaki dan. Stručni ljudi u njoj razumeju povremena krizna stanja, teškoće konfliktnih situacija i napetost svakodnevnog života.

Izlaganje stručnjaka sa velikim iskustvom u ovoj emisiji korisno je za savladavanje nemira sa kojima se susrećemo u današnjem načinu života.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

1 komentar na “Terapija – prof. dr Vladimir Diligenski – 12. novembar 2023.”

  1. Dr Diligenski je izvanredan čovek i lekar koji ima suptilan pristup pacijentima. Davno mi je pomogao da prevaziđem panične napade koji su postali strašni posle penicilinskog šoka koji me je doveo do ivice kliničke smrti. Zahvalna sam mu i dan danas na stručnosti i ljudskosti koja mi je pomogla da nastavim normalan život.

    Odgovori

Ostavite komentar