Titovi Brioni – 30. jul 2023.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 16:10

Brioni su dugo bili nepoznanica, a i danas su obavijeni nekim velom nedostupnosti i malih tajni… Počela je njegova modernizacija, ali se ulaže veliki trud da ostane autentičan kao svedok jednog vremena.

Znamo ko je odlazio i ko je mogao da letuje tamo u Titovo vreme. Često se nagađa i ko danas letuje.

Otvaranje Briona bilo je postupno i do dana današnjeg ne možete videti baš sve, niti ulaziti u neke delove ostrva u kojima se nalaze rezidencije onih kojih više nema. Mnoge objekte i delove ostrva čuva vojska.

Josip Broz Tito na Brionima

Danas su vile Edvarda Kardelja i Aleksandra Rankovića još uvek ekskluzivni objekti sa patinom i stilom šezdesetih godina i udaljeni od očiju javnosti. Mnoge od ovih vila nalaze se u ponudi za letovanja onih koji mogu da plate svoj boravak na ovom mestu, daleko od očiju znatiželjnika i medija.

Imala sam tu retku priliku da sretnem Vojmira Vuksanovića, arhitektu koji je među poslednjima napustio Brione i preselio se na kopno. On je još kao dečak sa porodicom živeo na Brionima i tu išao u školu. Pamti vremena o kojima sve manje znamo.

Vesna Danko Klunić bila mi je domaćin i provela me je kroz Nacionalni park i Muzej u kome se nalaze svedočanstva ko je sve dolazio na Brione i dok nisu bili samo Titovi.

Brioni

Mnogo toga se promenilo od tog vremena, ali je ostala fama da na Brione ne možete otići tek tako… A danas tu dolaze oni koji znaju da cene prirodne lepote, čisto more, a neprikosnoveni mir je nešto što se u užurbanom svetu teško nalazi.

Boravak na ovom ostrvu daje utisak da ste van vremena i van događanja, i ta izolacija sa svim odlikama nekog prošlog vremena jeste nešto posebno.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

1 komentar na “Titovi Brioni – 30. jul 2023.”

  1. Hvala vam, Miro, na podsecanju na godine prosle, zauvek u svesnosti, decenije mira i dostojanstvenog zivota. Suze su mi krenule, emocije ovladale gledajuci Tita, Jovanku, likove oko njih, nostalgicno secanje na Jugoslaviju, drzavu koja nas je ucinila jedinstvenim i svojim, potpuno. Mnogo je otmenosti i odmerenosti u nacinu kako nas je predsednik Tito predstavljao na svetskoj sceni. Hvala jos jednom na podsecanju na stara, dobra vremena. Sa postovanjem, Biljana Mandic.

    Odgovori

Ostavite komentar