Instrumenti na poklon

 20.02.2017
Autor: Mira Adanja-Polak

Kada sam pre više od tri godine prvi put dodelila poklonjenu violinu, nisam ni slutila da će to postati jedna vrlo uspešna akcija.

Bilo je ovako: mala violinistkinja, dobitnica međunarodne nagrade, uživo je priznala da nema svoj instrument, već svira na pozajmljenom. Okrenula sam se ka kameri i pozvala gledaoce da, ako imaju negde neku violinu, na tavanu, u podrumu, ili u ormaru, pošalju instrument mladoj umetnici. I čudo se dogodilo – pristigla je prva violina, i to odmah.

Nisam znala da će se to ovako odvijati, na moje veliko zadovoljstvo, i da će se javiti toliko ljudi vlasnika starih instrumenata sa željom da oni ožive u rukama virtuoza. Pokloni i dalje pristižu…

Kad pozovem telefonom da obavestim gledaoca da je dobio instrument, najčešća reakcija je muk, neverovanje, pa velika radost. Zar ja, pitaju me. Vi, vi, kažem ja, srećna što su to najčešće mladi ljudi, željni da svoju umetnost prenesu dalje.

Akcija traje i dalje…

Akcija traje i dalje, a instrumente sada delimo putem sajta i društvenih mreža.

Pošaljite nam nekoliko reči o sebi, u koju školu dete ide, šta svira, koji instrument želite itd.

Ako je nekom detetu potreban instrument, nudimo:

  • Violina za uzrast od 5 do 7 godina – darodavac je gospođa iz Beograda, a violinu je doneo njen sin i žele da ostanu anonimni

  • Gusle – darodavac Slobodan Jovanović, penzioner iz Beograda. 

  • Dečija tamburica – darodavac Slobodan Jovanović, penzioner iz Beograda. Gusle poklanja otac, a dečiju tamburicu – unuci.

  • Citra – darodavac Desanka Hadzibabic iz Beograda

  • Dečija harmonika od 20 basova (klavijatura), navesti uzrast deteta

Nedavni dobitnici instrumenata

Devojčica Ema Begović ide u drugi razred osnovne muzičke škole u Banjaluci i svira tamburicu. Na poklon je dobila tamburicu. Darodavac je Snežana Đida iz Beograda, čiji je suprug nekada svirao na toj tamburici u grupi „Tamburica 5“.

Ema Begović

Miloš Marić, profesor u muzičkoj školi, tražio je gitaru sa svog učenika Borisa Gerova iz Beograda. Darodavac gitare predstavio se kao Slobodan i želeo da ostane anonimam tvrdeći da je važno da gitara stigne u prave ruke.

Evo Borisove zajednićke slike sa profesorom – i gitarom.

Boris Gerov s profesorom Milošem Marićem

Ostavite komentar

Error! This email is not valid.