Kako nas prisluškuju – 21. maj 2017.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15.30

Časlav Maksić je master nauka, i to onih koji svojim znanjem dopiru do najtananijih skrivenih veština koje su danas na ceni.

Radeći kao rukovodilac Grupe za informacionu bezbednost i interoperabilnost organa državne uprave, Časlac Maksić je i sudski veštak za informatičku forenziku.

Uložila sam dosta truda da zadobijem njegovo poverenje, kao i da razgovor pred kamerama oslobodim svih malih tajni koje izgovara kako ne bi dao mogućnost ikome da uđe u sve detalje razotkrivanja onih koji prisluškuju neovlašćeno u ime bilo koga.

Obuka Časlava Maksića je posebna jer za ono što radi polaže računa samo svojoj savesti i sudu ako ga taj sud konsultuje kao veštaka i ako ga razume.

Njegovi problemi nisu u znanju i veštinama posla kojim se bavi nego u neprepoznavanju i nesvesnosti onih koji hoće da koriste njegove podatke, a nisu savladali znanja i maksimalno poverenje u stručnost veštaka.

Časlav Maksić odgovara isključivo svojoj savesti, a sve što vidi i ćuje – proveri odmah, a nakon rešenja i predaje dobijenog zadatka zaboravi.

Sektor kojim se bavi napreduje iz dana u dan i zato svoje vreme provodi sa svojim učiteljem sa kojim vozi bicikl i razmenjuje sve zavrzlame i nepoznanice svog neobičnog posla.

Emisija je snimljena na lokaciji koju je Časlav Maksić sam izabrao, jer tamo gde radi, TV kamera, kao ni novinari – nemaju pristup.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

3 komentara na “Kako nas prisluškuju – 21. maj 2017.”

  1. Da li će se ponoviti ova emisija i kada? Bila bi interesantna za sve koji su prislušikivani. Neki ljudi nauče jedino veštine ometanja drugih i tako leče svoje komplekse.

    Odgovori
    • Postovana Ljubice, Termini emisija Petkom u 13:30 na RTS 1 Petkom u 21:30 na RTS 3 Nedeljom u 15:30 na RTS 2 Ponedeljkom u 21:30 na RTS satelitu

  2. Draga Miro, bravo za snimanje ovakve emisije. Zabrinjavajuće je to što stručnjak i digitalni forenzičar Časlav Maksić nema zaštitu, bar zvanjem „službenog lica“. Nije strašno da država prati i prisluškuje, strašno je da radite svoj posao za državu i da okrivljeni, praćeni, otkriveni preti stručnjaku koji samo radi svoj posao. Svaka vrsta nasilja, bilo verbalna, fizička ili emotivna, treba biti kažnjavana I onda će gradjani sami odustajati od nasilja, pretnji, skandala. Bilo bi dobro da se neko iz državnog vrha Srbije pozabavi ovim. Ja se potpuno slažem sa predlogom gospodina Maksića, da se edukuju studenti za ovu vrstu posla i da se zakonom definiše gde počinje i gde se završava njihova odgovornost, bez da se to podrazumeva. Srdačan pozdrav.

    Odgovori

Ostavite komentar