Šta su poklanjali Titu? – 24. maj 2020.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:52

Kada je bila izložba „Stvaranje Jugoslavije“ u zgradi SIV-a, bio je to samo deo postavke onoga što Titov muzej poseduje.

Zato sam otišla u depoe Muzeja Jugoslavije – u Muzej 25. maj, gde sam upoznala Radovana Cukića, kustosa ove izložbe, koji mi je govorio o odabiru svega što je trebalo izdvojiti da bi se dočaralo stvaranje zemlje koje više nema.

Muzej Jugoslavije

Kada sam tada bila u Muzeju Jugoslavije, nama poznatijem kao Muzej 25. maj, još je trajala rekonstrukcija i imala sam prilike da pogledam izbliza sve predmete.

Svi oni obeležavaju jedan dug period vladanja Josipa Broza Tita. Sa Momom Cvijovićem, dugogodišnjim kustosom, arheologom po struci, koji je čitavu dokumentaciju preuzeo 1978. godine, kada se u muzeju zaposlio i počeo svoj istraživački rad, dobila sam zanimljive podatke o svakom predmetu.

Muzej Jugoslavije

Sve što se odnosilo na Tita do 1953. godine bilo je u posedu civilnog Titovog kabineta, a pod kontrolom vojske. Od 1953. do danas sve je zavedeno, obrađeno i sređeno u Muzeju Jugoslavije.

Muzej Jugoslavije

Obilazeći depoe, opredelila sam se za razgledanje poklona koje je Tito dobijao. Imala sam vodiča Momu Cvijovića, iza kog stoji 30 realizovanih izložbi, a izdvajam autorske: „Na početku beše slonovača“, „Pokretna slika večnosti“, „Misliti Jugoslaviju“, „Zlatni album“ i još mnogo drugih gde je odvajao iz velikog broja Titovih dokumenata i predmete izložbe vredne pažnje kod nas i u svetu.

Muzej Jugoslavije

Obilazeći sale sa naslaganim poklonima koje je Tito dobijao – saznajemo dosta o ličnosti Maršala, jer svi koji su mu poklanjali bavili su se i činjenicom da Tita odobrovolje i pogode mu ukus. Koliko su uspevali – prosudite sami.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar