Teško je naći zdravu hranu

Nemam poverenja u hranu koja je uvezena. Voće stiže zeleno i sazreva po nekim magacinima. To vidite tek kada rasečete voće ili povrće.

Da li čitate deklaracije na proizvodima?

Čitam ako mi je proizvod nepoznat. Najčešće ga čitam kod tekstila otkako su se pojavile savršene kopije prirodnih materijala. Te kopije treba da odglume pravi pamuk, pravi lan, čistu vunu. Sve te kopije se ne ponašaju kao prirodni materijali bez obzira što izgledaju kao da jesu prirodni. Međutim, ima i lažnih deklaracija koje se tu često sreću. Imam utisak da se deklaracije pišu sve sitnijim slovima kako i ne bi bile čitane. Često te deklaracije sadrže i sastojke koji su u svetu zabranjeni. Šta to vredi kada kod nas ljudi i ne znaju šta je sve otrovno. Ali vi ih učite tome.

Korektna usluga u banci, restoranu, supermarketu je…
 
Osmeh kod bankarske službenice je teško izmamljiv. Kada na njega naletite prava je retkost. Obično su hladne nervozne i kao da ih ometate u nečemu. Kada naiđem na to ja imam običaj da pitam. Da li Vas je neko naljutio danas, tako da se ona ispovedi i postaje opuštenija. Ali odskoro srećem i mlade nasmejane prodavačice u supermarketima koje pomognu kod pakovanja, izbora robe. Izgleda da su počeli da ih tome uče i to je ohrabrujuće.

Uvozna ili domaća roba?

Hranu kada kupujem volim da odem na pijacu kod onih koje znam. Teško je danas naći zdravu hranu. Nemam poverenja u hranu koja je uvezena. Voće stiže zeleno i sazreva po nekim magacinima. To vidite tek kada rasečete voće ili povrće. Nema ukusa i vidi se da je dugo putovalo. Uvek me zabavlja reklamiranje praškova za veš i mislim da bi trebali da napravite jedno nezavisno žiriranje koji je prašak za veš najbolji i da stvarno ima u sebi sve ono što kažu. Meni se čine svi isti i potpuno su različiti od istih tih praškova koji se proizvode na zapadu.

Da li kupujete na sniženjima?
 
Samo ono što mi treba, pa ako je to i na sniženju zašto da ne. Ali da kupim nešto zato što je rasprodaja nemam običaj.

Koliko na izbor proizvoda utiče dizajn i reklama?

Utiče dosta dizajn kao i reklama, ali ne u nekom dugom periodu. Da bi neki proizvod opstao na tržištu mora da ima savršen ujednačen kvalitet. To održavanje istog kvaliteta je kod nas najveći problem. Nikako da svaka serija bilo čega bude ista. Reklama lansira proizvod, ali mu ne garantuje i opstanak.

Da li češće koristite kartice ili gotov novac?

Gotov novac za manje nabavke, a karticu za veće mesečno snabdevanje.

Hipermarketi ili manje lokalne prodavnice?

Pijaca.

Koliko često idete u snabdevanje u toku meseca?

Jedanput mesečno za nabavku sredstava za čišćenje i pranje.

Kvalitetan proizvod je…

Onaj koji ne manja svoj sastav, koji je uvek isti, onaj sa kojim ste imali dobro iskustvo. Švajcarci su tu nenadmašni. Sve što ste kupili u Švajcarskoj može da traje i po dvadeset godina. Kažu da je njihova kontrola kvaliteta najstroža na svetu.

Dobre cipele su?

One u kojima mogu da hodam čitav dan i da me noge ne zabole i koje pored lepog izgleda imaju i dobru statiku. Tu statiku najbolje poznaju Italijani koji tu glavnu strukturu cipele isključivo proizvode u Italiji, a neke druge delove mogu i negde drugde.

Šta nikada ne kupujete?

Suhomesnate proizvode, gotova kuvana jela, supe iz kesice, slatkiše, brzu hranu.

Šta se obično može naći u Vašem frižideru?

Zelena salata, sada mladi luk, rotkvice, ulovljena rečna riba, pomorandže, povrće.

Ko štiti prava potrošača u Srbiji?

Doskoro niko. Vi ste pokrenuli obrazovanje potrošača i inicirali nastanak nekih institucija koje će kontrolisati ispravnost proizvoda i presuđivati da li je kupac u pravu kada vraća neispravan proizvod. Do sada je bila prava retkost da vratite neispravnu robu, da je prodavac uz izvinjenje primi nazad i u zamenu vam bez problema da istu novu robu koju ste platili.

(„Politika“, 15. april 2010)

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar